torsdag 12 mars 2015

Jane Jacobs och Uppsala

I slutet av oktober förra året satt jag på en balkong in mot vad som antagligen en gång var operaträdgården i Barcelona. Hotellet menade att vi hade blivit uppgraderade, och viss var lägenheten stor – men kanske mer anpassad till behoven hos en grupp sorglösa ryggsäcksturister. Det fanns gott om våningssängar, ett nyrenoverat badrum, och en sliten men vacker balkong in mot den lugna, lummiga trädgården.

Jag hade med mig Jane Jacobs The Death and Life of Great American Cities på resan. Sonen vilade sig och resten av familjen var ute och letade skor. Jag hoppade över förordet – en klassiker förtjänar att mötas med ett så fördomsfritt sinne som möjligt.

Boken är skön läsning. Jacobs gör upp med den rationellt planerade staden och skissar hur man skulle kunna bygga bättre städer baserat på vad som faktiskt fungerar istället för på skrivbordsutopier. Hon argumenterar för en tät stad med levande trottoarer, olika verksamheter sida vid sida, och byggnader av olika ålder.

Det är svårt att inte genast börja applicera Jacobs tankar på världen omkring sig. Jag tränar åter ju-jujutsu på samma dojo i Boländerna. På nittiotalet minns jag det som ett ganska dött industriområde. Nu finns det en hel del butiker, det har blivit svårare att hitta parkering, det är fullt av folk som rör sig, även sent på kvällarna. Det gamla blandas med det nya, och resultatet blir dynamiskt och levande.

När jag hämtar DHL-paket i Gottsunda möts jag av det motsatta. Likformiga höghus, öde parkeringar, och människor som skyndar genom mörka parker.

Då måste man minnas vad Jacobs själv skriver i sin inledning. Hennes städer är 50-talets New York (pop: 8m 1950), Philadelphia (pop: 2m), Baltimore (pop: 1m), och Chicago (pop: 3m).

"But I hope no reader will try to transfer my observations into guides as to what goes on in towns, or little cities, or in suburbs which still are suburbian. Town, suburbs and even little cities are totally different organisms from great cities. We are in enought trouble already from trying to understand big cities in terms of the behavior, and the imagined behavior, or towns. To try to understand towns in terms of big cities will only compound confusion."

Däremot tycker jag att vi i Uppsala bör ta till oss Jacobs metod. Observera vad som fungerar och fråga oss hur vi kan skapa mer av det.

Inga kommentarer: